En del af Odsherred Kommune
Odsherred Lungekor giver glæde
Billede af Odsherred Lungekor

Erfaringen viser, at sang er rigtig god træning af lungerne. Læs mere om Lungekoret, der startede i 2015 som et projekt for mennesker med KOL.

Klangen breder sig ud i Mejeriet, mens korleder Ulla Hempels arme fører stemmerne igennem dagens første melodi. Koret øver sig på sangen “Vi sender dig varme”. “Tænk lyst” siger Ulla igennem klaverets toner til sangerne, der både står og sidder. Mænd og kvinder, første- og andenstemmer.

Erfaringer viser at sangtræning er god træning af lungerne. Vejrtrækningsteknikker og de forskellige skift mellem sang og afspænding og dermed kontrol af luft og stemme gør, at mennesker med lungesygdomme får nemmere ved at kontrollere den luft de har. Sangen giver, udover mere luft, også humør, glæde, energi og fællesskabsfølelse. Der bliver drillet og grinet på tværs af melodistemmer. Fortæller og korsanger Susie Haxthausen har skrevet den næste sang koret øver på og hendes søn melodien, som koret nu løfter op fra papiret og synger ud.

Det siger sangerne 

- Det hjælper mig med vejrtrækningen og så er der jo samværet. Det er er som det skal være, det er hyggeligt, det fællesskab vi har her. (Peter Pettersson)

- Det er sjovt at at være her, jeg har været med siden 2017. Når man bliver syg med denne slags sygdom kommer man på patientuddannelse, her mødte jeg Ulla. Det hjælper på vejrtrækningen, man får trukket vejret helt ned i bunden af lungerne. (Birthe Jensen)

- Det er rigtig godt godt for lungerne. Det er hyggeligt, Ulla er en god underviser, rigtig sød. Man kommer ud med andre der har samme slags sygdom, så når der er nogen der hoster, så ved man hvorfor. Det startede i 2015 og det er dejligt det fortsætter, jeg har været med siden efteråret 15. Vi starter altid med en lang og stor opvarmning, hvor vi når ud i alle sider af kroppen. (Irene Petersen)

- Jeg går glad herfra, lige meget hvor træt jeg er. Det er først og fremmest sjovt. (Susie Haxthausen)

En sang gavner lungerne

Lungekoret er oprettet for mennesker med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) og andre lungesygdomme og er en del af et projekt om KOL og sang i Odsherred Kommune. Lungekoret er et samarbejde mellem Odsherred kommune, Odsherred Musikskole (som selvfølgelig er en del af kommunen) og Lungeforeningen. Koret har netop optrådt til Kulturnatten i Asnæs. De næste optrædener de har planlagt, er Odden julemarked og Lungekortræf i Hillerød til februar.

Koret er for alle med en lungesygdom, alle er velkommen.

Lungekoret øver tirsdage kl. 13.00-14.45 i Mejeriet, Musikskolen i Asnæs. Du kan tilmelde dig koret hos lokalformand i Lungeforeningen Finn Wullf, finn@nyka.dk.